GHEEsmörolja
Ghee är smör som man kokar tills mjölkproteinet separerats från smöroljan. Det är super bra att steka i och det bränns inte vid lika lätt som smör gör. Går även utmärkt att fritera i.
Det håller i rumstempratur i ett halvår!
ingredienser:
500gram ekologiskt smör
Såhär gör du:
- Skär det ekologiska smöret i mindre bitar och smält det på låg värme i en kastrull. Reglera värmen så att det endast småkokar (det ska inte överstiga 120 grader) då är det lätt att man bränner mjölkproteinet.
- Låt det koka en timme utan lock
- Skär det ekologiska smöret i mindre bitar och smält det på låg värme i en kastrull. Reglera värmen så att det endast småkokar (det ska inte överstiga 120 grader) då är det lätt att man bränner mjölkproteinet.
- Låt det koka en timme utan lock
- Ställ av kastrullen i 15min så det får svalna
- Skumma av det vita ytskiktet så gott det går med en sked
- Häll sedan smöret genom en sil med silduk eller eller ett kaffefilter. Nu ska bara den gyllende smöroljan finnas kvar.
- Häll över till en burk emed tätt förslutande lock. Vänta så att smöret verkligen svalnat innan du sätter på locket.
